Strona główna

Koszyki  wypełnione smakołykami

Koszyki wypełnione smakołykami

2015-04-04 18:26:44  |  Krzysztof Różycki

Wielka Sobota to przedostatni dzień Wielkiego Tygodnia. Tego dnia wierni Kościoła Katolickiego pojawiają się w świątyniach, by poświęcić pokarmy, które znajdą się na świątecznym stole.

Zwyczaj święcenia pokarmów jest nieodłączną częścią tradycji Świąt Wielkiej Nocy, znany powszechnie od wieków w Polsce. Ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Pierwsze wzmianki o błogosławieniu żywności pojawiły się w VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu mówią źródła z przełomu XIII i XIV wieku. Tego dnia nie sprawuje się mszy świętych, bardzo popularny jest za to zwyczaj odwiedzania Grobu Pańskiego.

Link do FLV (Święconka 2015)

W tradycyjnym koszyku ze święconką znajdują się: jaja, które są symbolem nowego życia, baranek cukrowy lub z ciasta, symbolizujący zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, sól kuchenna, która miała chronić przed zepsuciem i chleb - na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni. Pokarmy poświęcone przez kapłana, spożywane są podczas wielkanocnego śniadania.

Tego dnia nie odprawia się mszy świętej, Wielka Sobota to w Kościele Katolickim dzień nadziei i czas oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Niedziela wielkanocna rozpoczyna się w sobotę po zachodzie słońca. Wtedy do kościoła zostaje wniesiony Paschał - wielka świeca symbolizująca zmartwychwstałego Chrystusa.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl