Strona główna

Smaczne czy zdrowe?

Smaczne czy zdrowe?

2018-10-03 14:56:23  |  Beata Grabowska

Dnia 28 września w siedzibie Parku Narodowego „Bory Tucholskie” odbył się, w ramach Czwartkowych spotkań z przyrodą, niezwykły wykład pt. „Grzyby lecznicze – zdrowie prosto z leśnych kapeluszy”.


Powszechnie znana jest opinia, że grzyby mają jedynie walory smakowo - zapachowe. Podczas wykładu dr Barbara Grzesiak przekonała nas, iż oprócz tego posiadają również wiele właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywane są przede wszystkim w gabinetach medycyny naturalnej.  Udowodniono ich działanie antybakteryjne, antywirusowe i antynowotworowe. Wzmacniają odporność jak np. wrośniak różnobarwny. Obniżają poziom cukru we krwi jak np. boczniak mikołajkowy lub regulują poziom cholesterolu jak np. uszak gęstowłosy. Natomiast lakownica żółtawa uważana jest w Chinach za grzyb nieśmiertelności. Stosuje się ją m.in. przy zaburzeniach snu i zmęczeniu a także by poprawić wydolność organizmu w podeszłym wieku. Również nasz borowik szlachetny, tak uwielbiany przez grzybiarzy, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zmniejsza ryzyko występowania nowotworów, łagodzi skutki radio- i chemioterapii. Chroni przed promieniowaniem UV a także zawiera znaczne ilości selenu i witaminy D (więcej niż halibut). Korzystne działanie grzybów na zdrowie, można uzyskać poprzez bezpośrednie spożywanie owocników, lub stosowanie suplementów diety w postaci preparatów zawierających ekstrakty grzybowe, które coraz częściej można kupić w specjalistycznych sklepach. Na koniec wykładu Grzesiak zaprosiła wszystkich do obejrzenia mini wystawy grzybów prozdrowotnych.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl