Strona główna

'Emocje zawsze czuć w jedzeniu'

'Emocje zawsze czuć w jedzeniu'

2015-11-23 11:50:57  |  Tekst i fot. (aw)

Z tego założenia wychodzi Piotr Ceranowicz, szef kuchni i uczestnik 3. edycji Top Chef-a, który w piątek wraz z dietetyczką Anną Różyk przeprowadził warsztaty kulinarne z gimnazjalistami z chojnickiej dwójki. Warsztaty były nagrodą dla klasy 3b za znalezienie się w najlepszej czwórce uczestników konkursu "Uwielbiam gotować z Lubellą".


Do kulinarnych zmagań w konkursie Lubelli przystąpiło 470 klas gimnazjalnych z całej Polski. Jury za najlepsze przepisy na zbilansowane posiłki z wykorzystaniem produktów zbożowych uznało te nadesłane z Pruszkowa, Trzeszczan, Pszczej Woli i Chojnic. W Gimnazjum nr 2 przygotowaniem receptur zajęły się uczennice z 3b Laura Stachewicz i Weronika Wielewska. To dzięki ich spaghetti z pesto i krewetkami, burgerom z grillowanym kurczakiem, a także placuszkom z pomarańczowym twarożkiem cała klasa mogła uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa kuchni Piotra Ceranowicza i dietetyczkę Annę Różek z Warszawy.

Na co dzień sala od muzyki w piątek do południa kipiała aromatycznymi zapachami i nie tylko... - Emocje zawsze czuć w jedzeniu. Byliście najbardziej energetyczną grupą, na którą trafiliśmy. Było miło i wesoło prowadzić z wami warsztaty - mówił Piotr Ceranowicz, którego chętnie oblegali gimnazjaliści. Oprócz kulinarnych tajników młodzież próbowała wydobyć od szefa kuchni chociażby opinię na temat Magdy Gesler. Ceranowicz przyznał też, że sam najbardziej lubi proste potrawy:  - Kotlet schabowy i kapusta mojej babci.

- Uwielbiam pana Piotra, jest moim idolem. sama najbardziej lubię przygotowywać czekoladowe naleśniki i pizze. To moje specjały - zdradziła Marta Wieczorkiewicz, a Kinga Padewska i Antoni Hope chwalili pracę w grupach. Uczniowie podzieleni na 4 zespoły tego dnia przygotowywali po dwie potrawy autorstwa Ceranowicza i Rożyk, które po zakończonej pracy zniknęły z talerzy w mgnieniu oka.

- Gotujcie dalej z sercem - radziła młodzieży dietetyczka Anna Różyk, która spotkanie z gimnazjalistami wykorzystywała m.in. do obalenia kilku mitów żywieniowych. - Nie ma diety cud. Prawidłowa dieta zapewnia zdrowie na przyszłość. Pięć razy dziennie należy spożywać posiłki o zrównoważonej wartości. Nie eliminujecie pieczywa z diety - apelowała do młodych. - Zdecydowanie to jest inne pokolenie. Oni będą dużo gotować - zauważył znany szef kuchni, który w gronie gimnazjalistów dostrzegł potencjalnych pracowników. - Widać, że młodzież jest bardzo zaangażowana i zainteresowana tego typu formą spędzania czasu - powiedział z kolei Michał Jankowski reprezentujący organizatora konkursu.

Zadowolenia z udziału w konkursie i odbytych warsztatów nie kryła także wychowawczyni klasy Wiesława Habecka,  która od lat swoich podopiecznych stara się zarażać miłością do ekologii i zdrowego odżywiania.

Naszym Czytelnikom udpostępniamy zaś przepisy na potrawy, które zyskały uznanie jury ogólnopolskiego konkursu.

 

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl