Strona główna

Bank Żywności podsumowuje i planuje

Bank Żywności podsumowuje i planuje

2015-02-03 11:43:03  |  Tekst i fot. mz

Chojnicki bank, który swoim zasięgiem obejmuje 11 powiatów, w ubiegłym roku rozdystrybuował 610 ton żywności o wartości ponad 3 milionów złotych. By jeszcze więcej żywności trafiło, tak gdzie jej brakuje, w tym roku planuje ścisłą współpracę z organizacjami pozarządowymi.

 

W ubiegłym roku Bank Żywności w Chojnicach pozyskał 483 tony żywności od producentów i dystrybutorów. - To o 106 % więcej niż w 2013 – informuje Kinga Przełożona, dyrektorka banku. Ważną kwestią dla banków była ta związana z rosyjskim embargiem na rodzime owoce i warzywa. By się nie zmarnowały, sadownicy i rolnicy przekazywali je do banków żywności. Chojnicki rozdysponował ponad 83 tony owoców i warzyw. Natomiast rezultat trzech zbiórek żywności to ponad 51 ton. Banki zrzeszone w krajowej federacji dystrybuują też żywność pozyskaną dzięki unijnym programom. Do nowego, który wystartuje w maju, bank musi się dobrze przygotować. Podstawowy wymóg jest taki, by produkty dystrubuowały organizacje pozarządowe. - Jeśli takie są, to mogą się zgłaszać. Muszą mieć doświadczenie, spełniać normy, jeżeli chodzi o magazyn, administrację. Chętnie nawiążemy współpracę, by żywność trafiała do jak największej ilości osób. Organizacja, prócz samego wydawania żywności, musi prowadzić działania na rzecz najbardziej potrzebujących np. spotkania z psychologiem czy naukę z zakresu zdrowego odżywiania czy gospodarowania budżetem domowym – informuje Kinga Przełożna. Zaprasza wszystkich także do przekazywania 1 % podatku na rzecz Banku Żywności w Chojnicach. - Zawsze go przeznaczamy na pokrycie kosztów transportu żywności – wyjaśnia.

Niedawno w poczet członków chojnickiego banku przyjęta została gmina Czarne.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl