Strona główna

Kaszubskie smaki

Kaszubskie smaki

2015-01-22 14:24:59  |  Krzysztof Różycki

- Gdy skończyłam rozdział o słodkościach, to mnie zemdliło, powiedziałam sobie, że teraz przechodzę do mięs - powiedziała Anna Balcerzak na promocji swojej książki „Potrawy stare i współczesne na każdą okazję”, która odbyła się w środę (21.01) w Czytelni Miejskiej Biblioteki Publicznej w Chojnicach.

Książka Anny Balcerzak miała premierę w lipcu ubiegłego roku. Od tego czasu sprzedała się w ilości około trzech tysięcy egzemplarzy. Co za tym idzie, na chojnickim spotkaniu promocyjnym pojawiły się nie tylko osoby, które chciały poznać niepowtarzalne kaszubskie smaki, ale także te, które promowaną książkę i jej autorkę dobrze już znały.

Przepisy zebrane przez Annę Balcerzak wywodzą się z Kaszub, a konkretnie z ich terenów określanych jako Gochy. Jest to obszarach historycznego powiatu człuchowskiego (Brzeźno Szlacheckie, Borzyszkowy i Zapceń), a także powiatu bytowskiego. Unikalny klimat tego miejsca, jego kultura i tradycja znalazły odbicie w książce będącej zapisem wieloletnich doświadczeń autorki.

Treść książki jest konsekwencją wiedzy autorki, doświadczeń zbieranych przez lata. Smaki dobrego jedzenia wyniosła z domu. Zaistniała tu ciągłość pokoleniowa, która ma ogromny wpływ na charakter książki. Kulinarna droga autorki miała swój początek na lokalnym terenie, gdzie jej renoma była wykorzystywana podczas organizacji rodzinnych uroczystości takich jak wesela czy komunie święte. Z biegiem czasu sława autorki zaprowadziła ją na uroczystości gminne i powiatowe, a ostatecznie przeniosła na obczyznę do jednej ze znanych berlińskich restauracji.

Link do FLV (Promocja książki Anny Balcerzak)



Autorka w swojej książce postawiła na prostotę i uniwersalność. Głównym założeniem było takie, by czytelnik mógł z tej książki zrobić wszystko. Na Wielkanoc, na Boże Narodzenie, urodziny i wesele, co najważniejsze wykorzystując ogólnodostępne produkty. W ten sposób autorka chce wyeliminować bolączkę wielu domorosłych kucharzy, którzy niejednokrotnie rezygnują z przygotowania potrawy, gdyż przeszkodą okazuje się trudnodostępny składnik przepisu.

Książka  Anny Balcerzak to nie tylko przyczynek do świata kulinarnego, to także wydarzenie kulturalne, co wyraźnie podkreślał autor wstępu do książki dr Rafał Maliszewski, filozof, pedagog, językoznawca, z zamiłowania kaszubolog. Jego zdaniem regionalne przepisy i gotowanie mogą być elementem poczucia więzi i wspólnoty etnicznej. W przepisach Anny Balcerzak dostrzegł wiele elementów, które są rodzime dla kultury gotowania Kaszub, a szczególnie Gochów.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl