Strona główna

Zarząd i składki bez zmian. Ton przybywa

Zarząd i składki bez zmian. Ton przybywa

2013-02-28 13:35:06  |  Tekst i fot. mz

Zarząd chojnickiego Banku Żywności bez zmian. Dziś podczas walnego zebrania podsumowano 2012 rok. Udziałowcy banku, czyli przedstawiciele 9 powiatów i gmin w nie wchodzących, udzielili zarządowi absolutorium i zgodnie zagłosowali za kolejną kadencją dla 4-osobowego zarządu w składzie: Zofia Mueller, Adam Marciniak, Henryk Kowalski i Arseniusz Finster. Składki udziałowców pozostały na takim samym poziomie jak w roku ubiegłym.

 

Bank Żywności w Chojnicach zamknął 2012 rok kwotą 160 tys. zł po stronie aktywów i pasywów oraz wynikiem finansowym 21 tys. zł. - Ogólny indeks zwrotu to 19 zł 76 gr za każdą zaangażowaną złotówkę. Zanotowaliśmy wzrost, bo w 2011 roku indeks wynosił 19 zł 21 gr - podsumowała dyrektorka Kinga Przełożna. Łącznie w 2012 roku pozyskano 949 ton żywności, w tym znajduje się żywność z unijnego programu PEAD, która jest rozdzielana odgórnie. W tej liczbie duże znaczenie w przypadku lokalnego banku ma żywność pozyskana od darczyńców, której ilość w porównaniu do 2011 r. wzrosła o 100 %. Zostało to zauważone w skali kraju, gdyż chojnicki bank znalazł się na 1 miejscu w zestawieniu Federacji Polskich Banków Żywności w kategorii ilości darczyńców. - Mamy ich ponad 40. Z 118 ton pozyskanej żywności w 2011, rok później nastąpił wzrost do 235. Mamy na to realny wpływ, dzwonimy do producentów, dystrybutorów i pozyskujemy żywność - powiedziała Kinga Przełożna. Bank Żywności współpracuje aż ze 125 organizacjami. - Średnio miesięcznie pomagamy 35 tys. osób. Działamy na terenie 3 województw: pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego - relacjonowała dyrektorka.

Chojnicki bank pomógł wprowadzić słupski do federacji banków. - Wszedł on do federacji w październiku 2012 i uważam to za sukces. Jesteśmy też patronem gdańskiego banku, który cały czas ubiega się o to, by wejść do Federacji Polskich Banków Żywności - mówiła dyrektorka Banku Żywności w Chojnicach. Na 29 banków w Polsce, Chojnice znalazły się za Krakowem i Poznaniem, jeśli chodzi o uzyskanie największego wzrostu pozyskiwanej żywności.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl