Strona główna

Przepisy kłodawianek

Przepisy kłodawianek

2012-04-05 14:12:04  |  Tekst i fot. mz

Panie ze Stowarzyszenia Kłodawianki na Jarmarku Wielkanocnym w Chojnickim Domu Kultury (3.04) zaprezentowały bogato zastawiony stół, ozdobiony świątecznymi dekoracjami. Potrawy na konkurs przygotowywały w domach wcześniej, a dzień przed jarmarkiem w świetlicy w Kłodawie gotowały wspólnie.

 

Na wielkanocnym stole tradycyjnie miejsce znajduje żurek. Jego podstawą jest zakwas. Danuta Leszczyńska z Kłodawy tydzień wcześniej robi zakwas z kromki żytniego chleba, czosnku, mąki żytniej, dodaje ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalewa ciepłą, przegotowaną wodą. Gdy natomiast gotuje żurek, zawsze podsmaża boczek wędzony i cebulkę, przed wrzuceniem do garnka. Potem oczywiście biała kiełbasa, majeranek i bardzo ważne – chrzan. Na jarmark pani Danuta oprócz żurka przygotowała jeszcze jajka z łososiem oraz karkówkę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.

Swoim przepisem na pasztet z królika podzieliła się z nami Janina Gakan ze Stowarzyszenia Kłodawianki.

Pasztet z królika

Produkty:

królik gotowany + wątroba

seler

por

marchew

czerwona papryka

boczek świeży

cebula

czosnek

4 jaja

sól, pieprz, majeranek

2 bułki (namoczyć)

 

Wykonanie:

Królika ugotować w warzywach, obrać, zmielić w maszynce razem z wątrobą i warzywami. Część boczku zmielić. Wymieszać mięso, dodać paprykę drobno pokrojoną, wbić całe jajka i dodać pozostałe składniki. Na dnie foremki wyłożyć paski boczku, a na nie pasztet. Zapiekać 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. C.

Z kolei prezes stowarzyszenia Anna Szopińska zaproponowała dla odmiany słodycze i swoją recepturę na pyszny sernik.

Sernik

Spód do sernika:

pół kostki tłuszczu

pół szklanki cukru

2 jajka

mąka do gęstości

proszek do pieczenia

Góra ciasta:

1 kg twarogu

1,5 szkl. cukru

kostka tłuszczu

cukier waniliowy

8 jaj (białka ubić)

budyń śmietankowy

Wykonanie góry:

Tłuszcz wyrobić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce twarogu. Wszystko ucierać, dodać ubite białko i budyń. Piec ok. 1 godz. 10 min. w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego przy świątecznym stole.

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl