Strona główna

Ciasto zając i kogut z nalewką

Ciasto zając i kogut z nalewką

2012-04-03 14:47:35  |  Tekst i fot. mz

To tylko niektóre z pomysłów, które znalazły się na jarmarcznych stołach.

 

Pisanki, zajączki, koszyki z brzozowych gałązek lub papierowej wikliny, haftowane serwetki, drewniane figurki, ozdoby wykonane w różnych technikach – to wszytko można było zakupić przed świętami na jarmarku wielkanocnym, który odbył się w 3 kwietnia w Chojnickim Domu Kultury. Żurek, babki, mazurki, serniki, jajka w różnej postaci, pasztet oraz mięsa – na suto zastawionych stołach potrawy prezentowały stowarzyszenia i koła gospodyń wiejskich. W konkursie ważny był wystrój stołu i smak potraw. Organizatorami imprezy byli: Promocja Regionu Chojnickiego, LGD Sandry Brdy oraz ChDK.

 

Wyniki konkursu:

Najsmaczniejsza potrawa wielkanocna

  1. Stowarzyszenie Wsi Zalesie – kaczka

  2. Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Sławęcin i Sławęcinek – karkówka w miodzie

  3. Warsztaty Terapii Zajęciowej w Brusach – kurczak w złocie

 

Najpiękniejszy wystrój stołu wielkanocnego

  1. Stowarzyszenie Kłodawianki

  2. Koło Gospodyń Wiejskich Lichnowy

  3. Stowarzyszenie Łężanki

Wyróżnienia:

Małe Gosposie z Rytla, Klub Seniora Jesienna Róża, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Krojanty, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Pawłowo i Okolic, Zespół Szkół Kształcenia Ponadgimnazjalnego z Chojnic

Powiązane artykuły:

Najnowsze artykuły:

pełna wersja Chojnice24  |  do góry

© chojnice24.pl  |  powered by intensys.pl